8 Mayıs 2017 Pazartesi

SİNAPTİK BUDAMA (2/2)

Beynimizde az kullandığımız, geri dönüp tekrara ihtiyaç hissetmediğimiz tüm o kalabalık bilgi yığını böylece eritiliyor. Bu işlem sırasında ise beynimiz neredeyse yüzde 60 oranında büzüşüyor. Dolayısıyla beynimizi tam kapasitede kullanmamız, dikkatli ve tetikte olmamız yavaşlıyor.

Bu sebepten dolayı budanma işlemi beynimizi en az kullandığımız zaman aralığında yapılıyor. 

Yani bizler uyurken.

Çalışkan hücreler, gecenin geç saatlerinden sabaha kadar durmaksızın çalışıyor. Tek amaçları; bize zinde ve öğrenmeye müsait bir beyin hazırlamak.

Peki bu aşamada beynimize yardım etmemiz mümkün mü?

Evet.

Öncelikle uykumuza ve yatma saatlerimize özen göstermemiz önemli. Hatta gün içinde siesta yapmak da bu anlamda çok faydalı.

Ayrıca düşüncelerimize ne kadar dikkat eder ve farkında olursak o kadar iyi. Olumlu şeyler düşünmek, kötü ve olumsuz düşüncelerden uzak kalmak; bizi yoracak, içimizi sıkacak olan duygu ve düşüncelerin beynimizden temizlenmesini kolaylaştırıyor.

Sahip olduğumuz duygu ve düşüncelerimizi istediğimiz gibi değiştirmenin yolu ise beynimizdeki iki bademden geçiyor. Daha önceki yazılarımda bahsettiğim bu bademleri yani amigdalaları hatırlayacaksınız.

İşte onların aktivitesini azaltmamız şart. Yani derinlerde yer alan bu bademlerin geri bildirimlerini sakinleştirdikçe, kendi duygu ve davranışlarımızda olumlu düzenlemeler yapmamız mümkün. Kısaca ani çıkışlarımızın, duygusal patlamalarımızın önüne bir set çekmemizin yolu buradan geçiyor.

Unutmayalım ki, bedenimizdeki her organ gibi beynimiz de muhteşem.


Üstelik öyle esnek ki kendisini tedavi edebiliyor. Bu anlamda elimizden geldiğince stresten uzak kalmamız, pozitif enerji alanlarında dolanmamız, auramızı bu enerji ile doldurmamız önem kazanıyor.

Ancak beynimizi kullanma becerimizi terk etmediğimiz, parlaması için gayret gösterdiğimiz sürece; açılan yeni yerlerde yeni bilgilerle donanmamız mümkün.

Bunun için sık tekrarlar yapmamız, var olan önemli bilgileri güçlendirecek faaliyetlerde bulunmamız gerekiyor ki; ömrümüzün sonuna kadar beynimizi keyifle kullanalım.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

27.03.2017



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...