5 Şubat 2017 Pazar

ÇAPALAMANIN TATLI ESİNTİSİ (1/2)

Yaşam boyu edindiğimiz öyle çok hatıramız var ki.

Hepsi o muhteşem beyin kıvrımlarımız arasında saklı. Bir vesileyle usumuza düşüyorlar. Hatıralarımız arasında olumlular çoksa ne mutlu bize. Onları her hatırladığımızda, pamuk şekeri misali gülümsetiyor bizi. Olumsuz olanlar ise özellikle hassas ve kırılgan anlarımızda yaramızı kanatıyor.

İşte canımızı hala yakan, içimizi burkan bu acı hatıraların ve getirdiği korkunun, öfkenin en azından bir kısmını olumlu hale çevirebilir miyiz dersiniz?

Buna kocaman bir EVET cevabım var.

Yepyeni bir teknikle bunu yapabileceğimizi söylüyor uzmanlar.

İsmi de Çapalama Tekniği.

Neuro Linguistic Programming (NLP)  yani Sinir Dili Proglamlaması’ndan bize armağan bu harika teknik.

Önce çapalayarak hatıramızın ateşini artırıyoruz. Tıpkı toprağı kabartır gibi kabartıyoruz yani. Sonra da oraya olumlu bir mini algı yerleştiriyoruz.

Hepsi bu kadar basit.

O halde öğrenmek ve hatta şu an itibarı ile uygulamak gerek. Yan etkisi ve zararı yok.

İnsanlarla iletişimimizi güzelleştirmemize, kendimizi çok daha iyi hissetmemize; hedefe ve çözümlere daha kolay ulaşmamıza basamak olan NLP’de; beş duyumuzu yöneten beynimiz ve sinirlerimiz devrede. Böylece duygu, düşünce ve davranışlarımıza istediğimiz gibi çeki düzen vermemiz an meselesi. Çünkü yaşamımız sırasında kendiliğinden gerçekleşen algılama, düşünce ve eylemi; daha bilinçli şekle sokup, geliştirmemize vesile oluyor.

Bu nedenle eskiden sadece terapi amaçla kullanılan NLP, artık pek çok dalda başarıyla uygulanabiliyor. Böylece kişisel yetenekler kolayca saptanıyor. Yapıcı anlamda kuvvetlendiriliyor. Zayıf algılar, aşırı tepkiler ve iletişim olumlu anlamda düzeliyor.

Bunu kim istemez ki?

Hayatın karmaşası ardımız sıra bizi de arkasından sürüklerken; beş duyumuzla her şeyi algılıyoruz. Ve tüm bu olaylar tek tek kayda alınıp hafızamıza atılıyor.  Bunlar arasında hayat enerjimizi azaltan, bizi kaskatı yapıp adeta durduran noktalar da var elbette. Onları ortadan kaldırMAdan yolumuza neşeyle devam etmemiz pek mümkün olmuyor.

Öyle değil mi?

İşte şimdi çapalama tekniğini kullanma zamanı. Kendiliğinden gelişen çapalamalarımız da var ki onlar bonus olarak artı hanemizdeler zaten.

Ancak çapalama öncesi dikkat etmemiz gereken noktalar var. Bizi kilitleyen, adımlarımızı yavaşlatan sözlere dikkat edelim. Onları er geç yaşayacağımızı hiç unutmayalım. Ayrıca bahanelerimizin arkasına saklanmak yok bundan böyle. Gerçek zor olsa da bilinmeli ve üstesinden gelinmeli. Bunu yapacak olan da başkası değil kendimiziz. Bakış açımızı yumuşak tutalım. Herşeyi kendi üzerimize ve fazlasıyla ciddiye almadan yolda olmak her zaman daha faydalı.

Uzman görüşleri bu yönde. Ve hayatı bu şekilde irdeledikten sonra çapalama yapmamız daha kolay olacak. İnanın bana. (devamı 2/2’de)

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

10.10.2016


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...