17 Şubat 2015 Salı

DERS ALABİLİR miyiz DERSİNİZ?

Doğaya, doğanın tüm canlılarına hayran birisi olarak; her yeni bilgi karşısında şapka çıkaranlardanım. 
Yazılarımda ilginç özellikleriyle hayvanlardan çok söz ettim biliyorum. Ama bu sefer ki tam da içinde yaşadığımız anlayışsızlık ve sevgisizlikle birebir ilgili. Çarpıcı resmi gördüğüm ve yazıyı okuduğumda paylaşmam gerektiğini hissetim. İstedim ki yine yeniden düşünelim. Saygıyı, sevgiyi, birbirimizi cins ayırt etmeden gözetmenin güzelliğini yeniden içimizde hissedelim.

Bu sefer konumuzun kahramanı kurtlar.

Hani bizlerin vahşi bulduğu, saldırgan kurtlar. İnanın bu yazıyı okuduğunuzda bizlerden daha duyarlı ve koruyucu olduklarını göreceksiniz sizlerde. Okuyanlarınız da varsa eğer yeniden hatırlayalım istedim.

Önce kurtlar hakkında çok genel bilgileri paylaşmak istiyorum. Boyları, renkleri ve yapıları ile bulundukları yörelere göre türlere ayrılan kurtlar; köpeğe benzerliği ile tanınıyor. Çok iyi uyum sağladıkları için dünyanın hemen her bölgesinde ve iklim şartında yaşayabiliyorlar. Yılda bir kez yavru yapıyorlar. Arka ayakları ile ön ayaklarının bastığı yere basıyorlar. Yırtıcı özelliklere sahipler. Sürü halinde yaşıyorlar. Sürünün düzeni, kuralları oldukça sert. Hiçbir kurt bunu bozmaya cesaret edemiyor.


Şimdi elimizde tek bir resim var. Tek bir ANI yakalamış. Bembeyaz karla kaplı bir alan. Kimseler yok. İlerde bir kurt sürüsü karları yararak yol almakta. Hiyerarşik düzenleri asıl odak noktamız. Sayıları tam 25.

En önde 3 kurt var. Sürünün hasta, yaşlı kurtları onlar. Olası bir tehlike anında hayatlarını kaybedecek olanlar. Görevleri önemli. Son anlarına kadar hizmetteler. Ve sürünün kolay yol alması için karları yararak ilerliyorlar.

Onları savaşçı 5 kurt izliyor. Tecrübeliler ve olabildiğince dikkatli.

Çünkü arkalarında sürünün en KIYMETLİlerini götürüyorlar.

Onlar kimler mi?

Sürünün gelişip, güçlenmesini sağlayacak olan dişi kurtlar. Sayıları tam 11.

Bu değerli canların arkasında yine bir koruma timi var. Tıpkı öndekiler gibi tecrübeli ve savaşçı 5 kurt.

Ve sürünün sonuna geldik.

En arkada kim mi var?

Sürünün lideri. Sürüyle mesafesine özen göstererek ilerleyen, sürünün tamamını gözeten gerçek bir lider.

İşte harika tablo böyle.

Onlar da bizler gibi yaşayan canlılar. Amaçları var olmak, hayatta kalmak. Biz insanlar gibi düşünme yetenekleri yok belki ama; dürtüleri bizlere taş çıkartır cinsten. Dişilerini korumak gerektiğini biliyorlar. Onlarsız hayata tutunamayacaklarının farkındalar.

Peki ya bizler ne yapıyoruz? Kadınlarımızı, kızlarımızı yok sayıyoruz. Elimizden gelen her kötülüğü yapıyoruz. Nedensiz. Sebepsiz can yakıyor, eziyet ediyor, hayatlarını yok ediyor, canlarını alıyoruz. Kim, neden, hangi sebeple böylesi vahşi duygular besleyebilir ki? Anlamakta gerçekten zorluk çekiyorum.

Bu kadar mı sevgisiz kaldık? Bu kadar mı birbirimizi incitmekten kaçınmaz hale geldik?

Kız çocukları narindir. Tıpkı birer çiçek gibi. İhtimamla büyütülmeliler ki yarının güçlü kadınları olsunlar. Olsunlar ki geleceğin güçlü çocuklarını yetiştirsinler. Anne olsunlar. Ruhları yaralanmasın ki içlerindeki sevgiyi çoğaltıp, yayabilsinler.

Eğer bizler kızlarımıza, kadınlarımıza, yarının ve bugünün annelerine, eşlerine bu özeni, bu saygıyı göstermezsek yarın ne olacak? Sevgisizlik daha da büyüyecek. Vicdansızlık artacak. Vurdumduymazlık ve bencillik tavan yapacak.

Lütfen dur diyelim bu şiddete. Örnek alalım doğadan. Canlılardan. Bir durup düşünelim kendi içimizde. Tek bir tokadın dahi açıklaması olamaz. Olmamalı. Hiçbir kadın şiddeti hak etmiyor, hiçbir canlının hak etmediği gibi.

Çocuklarımıza vereceğimiz en güzel eğitim; sevgiyle kuşatılmış ahlak ve vicdan kavramları olsun. Kadının, erkeğin, insanın, hayvanın, tüm canlıların saygı ve sevgiyi hak ettiklerini belleklerine kazıyalım bir şekilde. Bunu yerleştirdiğimiz gün her şey sevginin ışıltısında kalacak. O zaman anneler, babalar endişesiz; çocuklar ve gençler kaliteli yaşamın merdivenlerini hızla çıkıyor olacak korkusuzca. 
Ben buna inanıyorum. İnanmak istiyorum.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

15.02. 1015


Kaynak: Dr. Ersin Güler; http://tr.wikipedia.org

1 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...