24 Mayıs 2013 Cuma

TERAPİDE SEVGİ DOKUNUŞLARI (2/3)


Şimdi denizlerden karaya geçme vakti; sırada TERAPİ KÖPEKLERİ var.

Aslında bu işe en uygun hayvanlar sıralamasında ilk sıradalar. Köpeklerin engellilere yardımcı olarak kullanılmaları ilk defa görme engellilerle başlamış. Ancak günümüzde  pek çok engelli insan için köpekler yardımcı olarak kullanılıyor. Özellikle son derece uyumlu ve sevecen olduğu için Rottweiler cinsi köpekler bu işte tercih ediliyor. Görme engelliler için ‘rehber köpekleri’; işitme engelliler için ‘duyan köpekler’ ve bedensel engelliler için ‘hizmet köpekleri’ olarak sınıflandırıp, yetiştiriliyorlar. Tümüne ‘yardım köpekleri’ deniyor. Hizmet köpeği engelli sahibi ile onun girdiği her yerde onunla 24 saat beraber yaşıyor, her anında yanında bulunuyor; yani bir yaşamı beraberce paylaşıyor.

‘Terapi köpekleri’ olarak adlandırılan köpekler ise sadece engelliler için değil; hastanelerde, huzur evlerinde, psikiyatri kliniklerinde, okul ve benzeri yerlerde kalan herkes için görev yapıyor. Terapi köpekleri bu yerleri sahipleri ile düzenli olarak ziyaret ederek buradaki insanlarla birebir temasa geçiyor. Bu sıcacık temasın onları rahatlattığı, tansiyonlarını belli ölçüde düşürdüğü, kalp atışlarını düzene koyduğu, onları meşgul ederek hoşça vakit geçirmelerini sağladığı, hastaların iyileşmelerini hızlandırdığı artık bilimsel olarak ispatlanmış.

Yardım amaçlı eğitilen köpekler, bu güzel ve sıcak sevgi dokunuşları ile insanların hayatlarını öyle kolaylaştırıyor ki. Örneğin tekerlekli sandalyede yaşayan birisi için yere düşen eşyaları alıp vermek, kapıları açmak, ışıkları yakıp söndürmek, çamaşır makinesini doldurup boşaltmak gibi pek çok işe yarıyorlar.

Yurt dışında hizmet köpeği yetiştirip eğiten ülkelerde bu işleri sivil toplum örgütleri yapıyor. Kar amaçları olmadığı için; eğittikleri köpekleri engelli insanlara herhangi bir ücret talep etmeden veriyorlar. Türkiye’de ise henüz bu anlayışta sivil toplum örgütü yok. Üstelik ülkemizde bu tarz köpeklerin kullanımında sakıncalar da var maalesef.

Hizmet köpekleri üzerlerinde uyarıcı "lütfen sevmeyin hizmet köpeğidir" gibi ibareler taşıyan yelekler ile görev yapmak zorundalar. Ve bunları gören insanlar da köpeklerin dikkatini çekmemeye, sahibinin iznini almadan dokunmamaya, sevmemeye özen göstermek durumundalar. Hizmet köpeğinin konsantrasyonunu bozmamak adına elbette. Bu özelliklere sahip köpekler; pek çok ülkede sahibinin girdiği yerlere (lokantalar, oteller, yüzme havuzları, spor salonları, sinema, tiyatro, cafe, toplu taşıma araçları gibi) girebiliyorlar. Çünkü geçerli izinler o ülkelerde kanunlarla sağlanmış. Ancak Türkiye'de böyle bir uygulama için sanırım hala çok erken. Sokak köpek ve kedilerin varlığı bile hizmet köpeklerinin dikkatini dağıtmaya yetebilir. Keza konudan uzak bizlerin bile.

İsterseniz gelin şöyle bir düşünelim beraberce. Türkiye'de hizmet köpekleri engelli sahipleri ile nerelere gidebilir? Öncelikle toplu taşıma araçlarını kullanamayacaklar. Hadi bir şekilde  istedikleri yere vardılar diyelim; beraberce sosyal yaşam alanlarının (otel, lokanta, spor salonu, cafe, sinema, tiyatro, … gibi) çoğuna, belki de tamamına alınmayacaklar. Bu yerlerden bazılarının girmelerine izin verdiğini düşünelim. Bu sefer orada bulunan diğer müşteriler tarafından; belki korktukları belki de varlıklarından rahatsızlık duydukları için istenmeyecekler. Bu konuda maalesef koruyucu kanunlar yok bildiğim kadarıyla. Elbette olumsuz düşünmekten yana değilim ama bunlar ülkemizin gerçekleri. Ve tüm bu olumsuzluklar Türkiye'de hizmet köpeklerinin kullanımını engelliyor maalesef. Yine de bu kadar olumsuzluk karşısında bile Türkiye'de engellilerin de köpek sahibi olma, hizmet köpeklerinden yararlanma hakları var. 

Tüm bunların ötesinde  engelli bir insanın bir köpekle yaşamasının, onun karşılıksız sevgisini almasının ruhuna çok iyi geleceği de göz ardı edilemeyecek bir gerçek. Bu anlamda daha duyarlı olmak, daha olumlu bakmak ve daha fazla beklemeden adım atmak hepimizin görevi diye düşünüyorum. (devamı 3/3 ‘de)

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

12.05.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...