16 Mayıs 2013 Perşembe

HAYAT DİREKSİYONU BENİM ELİMDE ( 2/2 )


Zihni organize etmek, zihnimizin direksiyonunu kendi elimizde sımsıkı tutmak ve olabildiğince verimli kullanmak çok önemli. Böylelikle kendi verimliliğimizi artırıyoruz ki bu da özlediğimiz KALİTELİ YAŞAMIN en güzel anahtarı. Olaylar karşısında hızlı düşünmenin, doğru algılarla doğru karara varmanın da yolu. Elbette doğru ve hızlı düşünmek kadar sistemli düşünmenin de önemi büyük. Çünkü bu sayede düşüncelerimizin farkında oluyoruz. Kaçıp gitmelerine, biz fark etmeden olumsuz yönlere kaymasına izin vermiyoruz.

Yapmamız gereken en önemli şey, gerek küçük gerekse büyük olaylar karşısında zihnimizin doğru tepkiler vermesini amaçlıyor olmak. ‘Zihnimizi düzenlemek bizim hedeflerimize daha kolay ulaşmamızı sağlıyor’ diyor uzmanlar. Tıpkı masamızı, odamızı düzenlemek gibi. Bu düzen elimizi her attığımıza kolayca ulaşmamızı nasıl sağlarsa; düşüncelerimizi düzenli tutmak da aynı işlevi yapıyor. Karmaşa, çözümsüzlük yok bu düzende. Aksine çözümleme odaklı bakıyoruz. İstediğimiz de bu değil mi aslında? Elbette aklımıza hiçbir zaman imkansız kelimesini getirmiyoruz.

Ve böylece kendimize olan güvenimizle, düzenli zihin yapımız ve olumlu düşüncelerimizle belirlediğimiz rotada hızla ilerlemenin keyfini yaşamaya başlıyoruz. 
Hayat direksiyonumuzu kendi elimizde tuttukça yaşamla ve zorluklarıyla daha kolay mücadele ediyoruz. Hedef ve hayallerimize daha çabuk ve doğru kanallarla ulaşıyoruz. Mutlu anlarımızın keyfini çıkarıyor, enerji ve tebessümlerimizi kalıcı hale getiriyoruz. İşte kaliteli yaşamı kucakladık bile. Daha ne olsun?

Hayatta yapmak istediklerimiz ve hedeflerimizin yanında bir de her zaman yapmak zorunda olduklarımız var. Bugünün işini yarına ertelediğimizde, bitirmediğimiz her iş zihnimizde bir birikime yol açıyor. Sonlandırmamış olduğumuz işlerin yarattığı karmaşıklık, bizim net düşünmemize de engel oluyor. Çünkü sonraki işlerimizi daha kolay planlamak, daha hızlı çözüme ulaşmak  için zihnin sadeleşmesi çok önemli. Zihnimizin aşırı dolu olması, mevcut stres ve problemler kapasitemizden tam olarak  yararlanmamıza engel oluyor. Yani verimlilikten uzaklaştırıyor.

Bu nedenle zihni dinç ve sağlıklı tutmamız çok önemli. Geçmişteki kötü yaşanmışlıkların sisli puslu havasını yok etmek; gelecekle ilgi endişe ve kaygıları olabildiğince aza indirmek yapabileceğimiz ilk adımlar. Her zaman dediğimiz gibi dünü dünde bırakıp, bugünü yaşamak ve geleceğe sadece umut ve tebessümle bakabilmek asıl olan. Bizi gergin ve öfkeli yapacak her türlü kişi ve ortamdan, stresten olabildiğince uzak kalmak, huzurla düşünmemizin temel basamakları. Tıpkı bedenimiz gibi ruh ve zihin sağlığımız da enerjiyle dolu ve dinç olacak ki içimizden yapma isteği gelsin. Böylelikle kendimize, etrafımızdakilere hatta dünyaya verimli olalım.

Verimlilik, sahip olduğumuz fiziksel ve zihinsel kaynaklarımızı en etkin biçimde kullanmamız demek. Konunun uzmanları zihinsel verimliliği; ‘bireyin zihinsel kaynaklarını geliştirmesi ve etkili biçimde kullanılmasıdır’ şeklinde tarif ediyor. Pekiyi geliştirmemiz gerekli zihinsel kaynaklarımız neler?  Sahip olduğumuz bilgiler, zihinsel becerilerimiz (düşünme, anlama, sorgulama, karar verme, sorun çözme) ve hızımız.  Bunları ne kadar geliştirir ve etkin kullanmasını öğrenirsek başarımız o ölçüde artıyor. Çünkü zihinsel verimliliğimizin artması; bizim geniş düşünmemizin ve farklı bilgilere kolayca ulaşmamızın, yeri geldiğinde kullanmamızın yollarını açıyor. Bu sayede yeni bilgiler üretmememiz, toplum yaşantısına daha rahat katılmamız, daha aktif  ve cesur olmamız, kendi kapasitemizi geliştirmemiz mümkün. Tüm bunlar ise bizim hayata daha sıkı sarılmamız, hedeflerimize daha kolay koşmamız için altın birer anahtar adeta.

Özetle hayat direksiyonumuzu elimize aldığımızda; dinç ve huzur dolu bir ruhla, net ve düzenli düşüncelerimizle; zihnimizi organize etmemiz ve verimli kullanmamız mümkün. Herkesin imrenerek baktığı, belki de gıpta ettiği kaliteli bir yaşamın gölgesinde mutlulukla gülümsemek için tüm bunlara değer bence. Siz ne dersiniz?

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

02.05.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...