20 Temmuz 2011 Çarşamba

İLETİŞİMİN GÜZELLİĞİ VURSUN KALBİNİZİ


İnsanlarla diyalog ve ilk iletişim ne kadar önemli. Siz içten ve sıcacık yaklaşırsanız, karşınızdaki insanlarda en az sizin kadar sıcak oluyor. Yani siz davranışlarınızla karşınızdakilere ışık saçarken; tüm iyi duygularınız bir ayna misali karşınızdan kendi içinize yansıyor.

Her şey sadece fark etmek ve önemsemekle başlıyor. Hayat koşturmacası sırasında farkında olmadığımız pek çok insan etrafımızda bizim için çırpınıp dururken; sıcacık bir gülümseme, hatır sorma, yapılanlara teşekkür etme gibi minicik nüanslar iletişimin ilk önemli adımları bence.
Varlıklarını fark etmemiz, özellikle yaptıkları işleri önemsediğimizi 
göstermemiz hem onları motive ediyor ve değerli olduklarını hissettiriyor,  hem de bizim işimiz beklediğimizden daha çabuk bitiyor. Marketteki kasiyerden, noterdeki tahsildara, postanedeki memurdan, bankadaki güvenlik elemanına, lokantadaki garsondan, arabamızı teslim ettiğimiz valeye, bindiğimiz taksinin şoföründen, saçımızı yaptırdığımız kuaföre, sokaktaki simitçiden, apartman görevlisine kadar pek çok insan var çevremizde. Hergün defalarca karşı karşıya kaldığımız; hayatımızın herhangi bir anında bizlere dokunan pek çok insan…

Bu yazıyı yazmaya karar verdiğimde; an’larımı adeta bir gökkuşağı gibi renklendiren pek çok kişiyi ve onlarla yaşadığım tatlı enstantaneleri anımsadım. İşte bunlardan bir kaçı … Bu satırları okurken sizler de hayatınıza dokunan kişileri ve onları ne kadar önemsediğinizi düşünün, olmaz mı?

Hiç unutmam, geçmiş senelerin birinde, kaldığımız otelde odamızı temizleyen görevlilere hatırlarını sorduğumuzda şaşırıp kalmışlar, kimselerin kendilerine hatır sormadığından dem vurup yüzlerinde mahçup bir gülümseme ile  teşekkür etmişlerdi. Dönüşümüzde tertemiz odamızı ve banyomuzu çiçeklerle bezeli bulunca bu kez şaşırma sırası bize gelmişti. Başka hiçbir misafire uygulanmayan bu hoş seremoni kaldığımız süre boyunca devam etmiş, odamıza her dönüşümüzde rengarenk çiçekleri kah banyomuzda kah yatak örtülerimizin üzerinde bulmanın tatlı sevincini yaşamıştık.

Yine bir başka sene, minicik bir tatil beldesinde Ege’nin yeşillikleriyle kuşatılmış bir semt pazarında cazibesine dayanamadığım enginarlarla baş başayım. Onları taptaze evime götürme planları yaparken; hayat bu kez karşıma yöresel bir lokantacıyı çıkarmıştı. Enginarlarımın her biri özenle kağıtlara sarılıp, dışarıdaki sıcağa inat lokantanın buzdolabında  dönüş günümüze kadar itinayla saklandı. İnsan bu kadar mı içten, bu kadar mı güzel gönüllü olur? Kalbi bu kadar mı ışıl ışıl parlar ki o ışık gözlerine de yansır. Siz bir istersiniz onlar iki üç vermek için çırpınır durur adeta. Gönüllerini çalmak için bir içten teşekkür yeter de artar.

Kaldığımız minicik ama sevimli otelde, sabah kahvaltımızı hazırlayan  deli dolu genç ise bir başka tebessüm sebebim. Her sabah tekrarlanan içten günaydın ve teşekkürlerimize karşılık sevdiğim esmer ekmeği bulma çabalarını, kimselere yapmadığı halde ekmekleri kızartıp masamıza  kadar ikramını hatırlamak öyle güzel ki.

Oturduğumuz apartmanın alt katında olduğu için evimize her giriş çıkışta, günün herhangi bir saatinde sürekli karşılaştığımız market görevlisini nasıl unuturum. Hiç kaçırmaksızın her gördüğümde selam verdiğim, kolaylıklar dilediğim bu güzel insan;  arabamı yıkamak için bir kova su aradığım tarihlerde imdadıma bir Hızır gibi yetişmişti.  Tüm kalbimle teşekkür ettiğim de ise gözlerinin içinin parladığını, hafif mahcup yüzüne tebessümler eşlik ettiğini fark edip ben de çok mutlu olmuştum. Karşılıklı selamlaşmalarımızda bu sıcaklığın izlerini hala taşıyor olmak ise çok keyifli. İşte gönlü güzel insanlardan bir tanesi daha, hem de yakınlarımda.

Tüm bunlar insanın kendisini özel hissetmesine neden olan durumlar ve sizin sıcacık yaklaşımınızın karşılığı. İleride tebessümle hatırlanacak hoş anıların gerçek sahipleri. Belki geçip gidecek, önemsenmeyecek kadar küçük detaylar ama bence insan ilişkilerindeki ilk adım.

İşte bu nedenle karşımızdaki insanlara önyargılı olmadan, hep sıcak, hep güzel duygularla yaklaşmak çok önemli. Hayatımıza bir şekilde değen, bir şekilde teğet geçen, belki birgün belki on gün, belki de sadece bir anlık… süresi her ne olursa olsun. Önemli olan sizde bıraktığı kalıcı izler ve o anın farkına varmanızı , mutlu olmanızı sağlayan ayrıntıları. Hayat zaten böylesi değerlerle anlam kazanıp bize umut vermiyor mu?

Gelin siz siz olun etrafınızda olup yaşamınıza bir şekilde değen her kişiyi önemseyin. Onlara değer verin, değer verdiğinizi hissettirin her seferinde. Ve karşılığını aldığınızda keyfini çıkarın doya doya.

Gönlünüzün kapıları açık olsun her daim sevgilere, arkadaşlıklara, dostluklara ve tüm ikili ilişkilere. O kapı önünde bekleyenleri fazla bekletmeden alın içeri. İlişkilerinize hep gülümseme eşlik etsin, içten bir teşekkür desteklesin. Çünkü bilin ki siz bir gülümserseniz, karşınızdakiler size daha çoğunu verecekler.

Sevgiyle kalın.
Belgin ERYAVUZ

22.06.2011

1 yorum:

  1. Belgin Abla bu anlamlı ve güzel yazınız için teşekkürler.

    Karşımızdaki kişiye Merhaba demek ve gülümsemek bile o kişiyi mutlu eder, sevindirir. O kişin çalıştığı meslek önemli değildir, önemli olan o kişinin insan olmasıdır. Bir tebessüm ve içtenlikle hal ve hatır sormak, o kişi için bazen dünyalara bedeldir. Siz karşınızdakine nasıl davranırsanız o da size o şekilde davranır, Gül ki çevren gülsün, sev ki çevren sevsin, dertleş ki karşındaki senle dertleşsin...

    Montaigne : "Sen kendini aziz tutarsan başkaları da aziz bilir."
    Montaigne : "Senin herkesten beklediğin muamele, herkesin de beklediği muameledir."
    Montaigne : "Tatlı dil, her kapıyı açan sihirli bir anahtardır."

    Aristo : "Gerçek bir arkadaş , iki gövdede yaşayan bir ruhtur."

    Albert Schweitzer : "Kimi vakit sönen hayat ateşimiz rüzgar gibi bir başkası tarafından körüklenerek alevlenir. Ve her birimiz bu ateşi tekrar canlandıran dostlarımıza en içten teşekkürlerimizi borçluyuz."

    "İnsanlar için en güzel hediye, hiçbir masrafa ihtiyaç göstermeyen tatlı bir gülümseyiştir."
    Hz. Süleyman

    Herkese sıcacık bir gülümseyle Merhaba, Nasılsınız....

    Sevgileirmle,

    Murat ARSLAN

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...