18 Haziran 2010 Cuma

MUTLULUĞUN GİZLİ ANAHTARI (ŞÜKRETMEK)


Aslında herkesin elinde olan ama çoğumuzun kullanmayı bir türlü beceremediği o gizemli anahtar!

İnsanın kendi iç zenginliğini fark etmesine yol açan; farkındalığını çoğaltan, hayatın daha anlamlı, daha yaşanabilir olduğunu kanıtlayan bir insani duygu. Bir anlamda mutluluğun gizli anahtarı, şükretmek…

Oysa ki kullanmayı bilenler hayatın o en güzel anlarını iliklerinde hisseder, şükrettikçe ruhunun zenginliğini daha da çoğaltır. Mutluluğunun farkına varıp hayatına yeni mutluluklar katar. Evet mutluluğunu fark eder. Çünkü hepimiz sahip olduğumuz o kadar çok şey adına mutluyuz ki aslında. Ama farkında değiliz; elimizin tersiyle itip duruyor, kendimizden uzaklaştırıyoruz. Oysaki küçücük bir gayretle farkına varmaya başladığımızda sayıları karşısında şaşıracağımızdan; mutlu olmamıza yetecek kadar çok sayıda değere sahip olduğumuz için hepimizin aslında çok zengin olduğundan kimsenin şüphesi olmasın.

Bunu bir kere değil, beş kere değil tıpkı nefes alır gibi her an hissetmeliyiz. Neden mi? Çünkü farkındalığın gücünü kendi içimizde yaşatmaya başladığımızda ancak, etrafımızda bizi mutlu etmek için bekleyen çok özel detayların olduğunu anlayabiliriz. Elimizdeki her şeyin, sahip olduğumuz tüm sevgilerin kıymetini daha güçlü hissederiz. Dışarıda bizi düşünerek, bizim için çarpan kalpler olduğunu bilmek bile şükretmek için yeterli neden değil mi sizce?

Sevebiliyorsanız, özgürce sevginizi haykırabiliyorsanız, seviliyorsanız, paylaşıp çoğalıyorsanız, sevdikleriniz için çabalıyor, onların gözlerinde tatlı tebessümler yaratabiliyorsanız ne mutlu size. Şükredin tüm bunlara. Elinizdekileri kaybetmeden değerlerinin farkına varın, çünkü inanın bana herkes kendi ölçüsünde çok zengin. Yeter ki o zenginliğin farkına varalım, yeter ki zengin olmamıza sebep olan her bir detay için şükretmesini bilelim.

İnanmak ve beklemek, beklerken elimizdeki azlara, çoklara her şeye şükretmek; aslında tüm yapacağımız bu. Olumsuz duygu ve düşüncelerden olabildiğince uzak durarak iyi şeyleri hatırlamak. Güzelliklerin yine güzellikleri çektiğini, karamsar ve negatif duyguların ise çoşkumuzu bir balon gibi söndürdüğünü unutmadan. Hep olumlu, hep seven, hep mutlu ve sevgi dolu.

Peki sorarım size hangimiz bunu sıklıkla yapıyor ve yeterince şükretmesini biliyor? Maalesef etrafımızdaki örnekler bir elin parmaklarını dahi geçmiyor. Biliyorum bu hayat şartlarında, onca olumsuzluğun içinde bunu başarmak hiç kolay değil ama bunu öğrenebiliriz. Tekrarlarla tıpkı bir dersi çalışır gibi hevesle, canla başla. Her gün bakış açımıza, farkındalığımıza yeni bir tuğla ekleyerek. Her olayda edindiğimiz tecrübelerle attığımız adımları daha da sağlamlaştırarak. Tek tek, özenle, yılmadan ve her defasında denemekten heyecan duyarak, isteyerek.

Çünkü her şeye rağmen hayat çok güzel. Yaşamak, nefes almak, bu serüvenin bir parçası olmak çok önemli. Yaşam koşturmamız içinde her defasında şükretmemiz gereken fark edemediğimiz o kadar çok güzellik var ki… üstelik tümü mutluluğumuza mutluluk katacak kadar önemli detaylar.

Sabahları uyanırken, gözlerimizi ilk açtığımız anda sağlıkla gerinebiliyorsak eğer… işte ilk neden karşımızda duruyor bile. Ne dersiniz? Sağlıklı olmanın parayla bile ölçülemeyecek derecede önemli olduğunu hepimiz biliyoruz, öyle değil mi? Biliyoruz da hangimizin aklına bunun için şükretmek geliyor ki? Ancak hastalandığımızda, sağlığımızı kaybetmeye başladığımızda değerini anlıyoruz; ama iyileşince her şey tekrar eskiye dönüyor, rutine biniyor ne yazık ki…

Tıpkı bunun gibi bir başka örnek… market arabamızı elimizdeki listeyle doldurup eve geldiğimizde tüm alabildiğimiz nimetler için şükretmemiz gerekmez mi sizce; hele hele istediklerini, özlediklerini, onlardan da önemlisi ihtiyaçlarının çoğunu alamayanları düşününce? Peki bizler ne yapıyoruz; elimizin ağırlığından, yorgunluğumuzdan dem vuruyoruz öyle değil mi?

Bunlara benzer örnekleri çoğaltmamız mümkün elbette ama bunların pek çoğunu fark edebilmemiz için mutlaka bir şeylerin sebep olması, bize bir şekilde hatırlatılması gerekiyor. Oysaki… kendiliğinden fark edebildiğimiz, şükür edebildiğimiz ölçüde mutluluk kıvılcımları daha bir etkili olacak, denizin mavi serinliklerinin ruhumuzu dinlendirmesi gibi daha bir sarıp sarmalayacak dört bir yanımızı.

Kendi mutluluğunu fark edenler çoğaldığında ise sadece kendileri mutlu olmakla kalmayıp; etrafındaki kişilerin, sevdiklerinin kalplerini de bu ışıltıyla ısıtıp sıcacık yapacaklar. Sadece tek bir eylemle ne kadar çok şey başarabiliriz aslında düşünsenize; yapacağımız tek şey bunu unutmamak, o kadar.

Gelin şükreden insanlardan olalım, gelin tercihimizi bu yönde kullanalım ve güne gülerek başlayalım, her yeni günde yaşanacak pek çok güzellik olduğuna yürekten inanalım. O günü daha gelmeden, yaşamadan mutluluk adına tüm frekanslarımızı açık olarak bekleyelim. Ve unutmayalım ki günümüz güzel geçecek; üstelik eğer dün için yaşadıklarımıza şükredersek, bugünümüz dünden daha zengin ve güzel olacak.

Ben buna inanıyorum ve her sabah yatağımdan gülümseyerek kalkmanın keyfini yaşıyorum. Ya siz?

Sevgiyle kalın.

Belgin ERYAVUZ
15.10.2007

6 yorum:

  1. Ne kadar güzel yazmışsınız Belgin Hanım ,evet şükretmek herşey için şükretmek...
    Aslında bu yazıyı tesadüfen buldum bir resim ararken ,çok sevdiğim can yoldaşım olmasını istediğim ayyüzlüm Büşram ayrıldı benden ,şükürlerinize bizim içinde dualarınızı bekliyorum.Muhakkakki gönülleri bilen rabbimdir.Allah huzurunuzu ve mutluluğunuzu daim etsin.

    Şenol...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir yazı, gözüm hafiften dolmadı değil :) maalesef ki gün içinde unutuyoruz ama her akşam uyumadan allaha şükretmeye çalışıyorum.
    Ellerinize sağlık, inşallah herzaman mutlu olursunuz.
    şükranlarımla
    Zeynep

    YanıtlaSil
  3. harika yazmışsınııız.....

    YanıtlaSil
  4. Allah razı olsun sizdn ödevimide katkıda bulunmuş oldunuz tesekkur ederiiiim

    YanıtlaSil
  5. Çok faydalı oldu şu zor günlerimde. Yüzüme gülümseme, içime huzur geldi. Allah razı olsun sizden.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar.
    Bir din adamı şükretmeyi anlatmaya kalksaydı, inanın bu kadar güzel anlatamazdı. İşte size bir kaç örnek: "Bizleri insan olarak yaratıp akıl nimeti ile diğer canlılardan üstün kılan ve ilahi kitaplar göndererek yolumuzu aydınlatan Allah'a şükretmek en önemli kulluk görevimizdir.", "Şükür, verilen nimetleri yerli yerinde kullanmak, Allah Teala'ya, verdiği nimetlerle isyan etmemek, nimetleri kullanırken vereni unutmamak;görülen iyiliğe karşı teşekkür etmektir.", "Verilen nimetlerden dolayı, nimeti verene söz, fiil veya kalp ile saygı gösterme anlamına gelen şükür, nimet ve ihsanın kıymetini bilerek sahibini övmek demektir. Kur'an-ı Kerim'de çokça dile getirilen şükür kulluğun özünü oluşturmaktadır." Evet işte din adamlarımızın şükür hakkında anlattıkları bu kadar. Şükretmek konusunda sizin ana fikriniz nedir? Şükretmek, mutluluğun gizi anahtarıdır. Demek ki, şükretmekle hem kendimiz mutlu oluyormuşuz, hem de karşımızdaki insanların mutlu olmalarına vesile olmuş oluyoruz. İslam dinin ana gayesi nedir diye bir soru soralım ve hemen cevabını verelim. İnsanın dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamaktır. Sonuç olarak insanların mutluluğu söz konusuysa, sizin de söyleminizle mutlu olmanın sırrı da şükretmekle sağlanıyormuş. O halde nasıl şükretmemiz gerekiyorsa, öyle şükredelim.
    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...